Руско амфибийно чудовище ще покорява Арктика

Руски инженери, мечтаещи за експедиции до Северния полюс с кола, тестват ново амфибийно МПС, способно да придвижва до 10 души, пише RT, цитиран от fbr.bg.

7-метровият „Бурлак“ е един истински всъдеход. Той започва като брониран БТР-60, но впоследствие бива превърнат в офроуд машината, която ще видите на снимките.

Гумите на „Бурлак“ са с диаметър, колкото половин човешки ръст, а товароносимостта на машината е 3 тона.

Корпусът на МПС-то е дебело изолиран и оборудван със собствена мини-кухня, баня и други удобства. До всички системи и двигателя на „Бурлак“ е осигурен достъп от вътрешността му.

Машината плава, благодарение на перка, а носът ѝ е брониран, за да може да разбива лед. Дизеловият двигател на всъдехода не е чак толкова мощен, но е идеален за целта, предвид потреблението си на гориво.

Зад проекта стои инж. Алексей Макаров от Екатеринбург, който започва да работи по машината през 2009 г.

Той бил вдъхновен от първото пътуване с кола до Северния полюс, дело на Васили Елагин през същата година.

Превозните средства, с които Елагин и екипът му достигат полюса, биват оставени там, а експедицията се прибира с хеликоптер. Макаров иска да създаде МПС, способно да стигне до Северния полюс и да се върне обратно с целия екипаж.

Васили Елагин ще бъде един от тестовите пилоти на „Бурлак“, когато изпитанията на машината започнат.

Първото премеждие пред новия всъдеход ще бъде триседмична експедиция в залива Байдарацкая губа, в Карско море.

По време на експедицията „Бурлак“ ще бъде придружаван от друг всъдеход по дизайн на Макаров, който вече е извършил успешна експедиция до нос Челюскин.

Ако „Бурлак“ се справи с мисията, по-късно тази година ще бъде построен втори всъдеход от модела, който ще поеме на експедиция до архипелага Северна земя през 2017 г.

Пътуването до Северния полюс е запланувано за 2018 г.