Руското разузнаване: България и други балкански държави са заплашени от ислямизъм

Руското разузнаване: България и други балкански държави са заплашени от ислямизъм

Публикувано от:

В Република Косово са се появили самоубийци-шахиди. По съобщения на балкански средства за информация, Белград разполага със списък на поне 20 бойци албанци, специално подготвени за самоубийствени акции на „Ислямска държава”, пише руският сайт topwar.ru, позовавайки се на доклад на военното разузнаване.

Отбелязва се, че „терористи на групировката се намират в постоянна връзка със свои съюзници в Сърбия, Босна, Черна гора, Албания и Македония, които имат указание да се готвят за акции.” На 28 август пък посолството на Сърбия в Дамаск получило писмо със заплаха за физическа ликвидация на негови служители ако сръбските дипломати не напуснат Сирия в определен срок. Инициатор на заплахата е била „Балканската бригада”, чиито лидери се намирали в Косово и централна Сърбия. Този „Център на тероризма на Балканите” бил известен с особено жестоките си разправи с враговете си.

„Ислямска държава” не изпитва никакви проблеми да се снабдява с оръжие, да получава ракети, гранатомети, противотанкови оръдия, бронежилетки, средства за свръзка от България, Хърватия, Румъния и Украйна. Не секва и притокът на „воини джихадисти” в „Ислямска държава” от Сърбия (Косово, Санджак), Босна и Херцеговина, Македония, Албания, България. На първи септември хърватското разузнаване (Sigurnosno-obavještajna agencija, СОА) назова джихадизма, пуснал корени в страните от Югоизточна Европа една от най-големите опасности за безопасността на тези страни.

Ако балканските държави не се противопоставят на вълната на ислямския екстремизъм, всички те без изключение са заплашени. Опасността от тяхното разпадане може да придобие необратим характер, пишат руските разведки.