Руското правителство се отказа от IPAD и мина на SAMSUNG

„Отхвърлянето на американската компания Apple IPAD и  преминаването към Samsung е от  техническо естество,  няма никаква американска или южно корейска  история“, каза министърът на комуникациите  Николай Никифоров. Става въпрос за по-добрата  защита на Samsung: „Тези устройства могат да бъдат използвани за обработка на поверителна информация.Те преминаха най-строгата система за сертифициране“.

Министърът Никифоров  заяви, че забрана за купуване на чужди технологии в страната няма, обаче във връзка  с неотдавнашните събития, руските чиновници трябва да бъдат по-предпазливи. „В тази ситуация, когато тайните служби на САЩ  увеличават обемът  на заловената информация, поражда  сериозни опасения за възложителите на обществените поръчки. Мисля, че те ще бъдат по-предпазливи при избор на партньори“.

Припомняме, че в началото  на седмицата, The Wall Street Journal публикува  статия, в която пише, че разузнавателните агенции на САЩ с помощта на сателити наблюдавали  електронната  и цифровата комуникация на  Русия, Украйна и Балтийските страни. Въпреки това, те не  откриха нито една  разпоредба за предвижване  на армията и превземане на ключови позиции на полуострова. Един от американските анализатори каза, че въпреки „разширяването на сателитно покритие“, САЩ не са знаели за ситуацията..

По-късно Никифоров в блога си написа: „американските сили за сигурност  сами си поставят  край за по-нататъшното използване на „софтуер и хардуер” от САЩ  в  държавният сектор в Русия“.

РИА Новости