Руското правителство отличи български седмичник

Българският седмичен обществено-политически вестник „Русия днес-Россия сегодня“ е удостоен с държавна премия на правителството на Руската Федерация на 2014 г. в областта на медиите. За първи път е отличено чуждестранно издание, което е висока оценка за двуезичният вестник „Русия днес – Россия сегодня“, който излиза в България вече 17 години. В Постановлението на Министерския съвет, подписано от премиера Дмитрий Медведев, се изтъква, че „наградата се присъжда за голям принос в популяризирането на руския език и руската култура в чужбина“.
На 13 януари 2015 г. в Дома за приеми на Правителството на РФ Дмитрий Медведев тържествено ще връчи наградата на издателите на в. „Русия днес – Россия сегодня“ д-р Светлана Шаренкова и проф. Димитър Иванов.

Русия днес
По този повод Извънредният и пълномощен посланик на Русия в България Юрий Исаков е изпратил поздравление до издателите на вестника и до главния редактор Димитрина Гергова, в което се казва: „Вие заслужавате тази висока награда, както никой друг. Вашият вестник въпреки многобройните препятствия, продължава да бъде честен, прям, обективен и интересен. „Русия днес-Россия сегодня“ е авторитетен фактор в българо-руските отношения. Убеден съм, че занапред позициите на вестника ще укрепват. Мога да ви уверя, че от моя страна вашите усилия винаги ще срещнат най-енергична и действена подкрепа“.
Годишните премии на правителството на РФ за медии са общо 10 и са равностойни. За 2014 г. сред удостоените са още ТАСС, „Обществена телевизия на Русия“, в. „Российская газета“, Многофункционалната социална мрежа за хора с ограничени възможности – „Портала dislife.ru“, Радиоканала „Орфей“, авторската програма „Документално кино с Леонид Млечин“, радиокомпанията „Эфир“, детското списание „Мурзилка“ и в. „Рассвет“ – за реализация на социално значимия проект „Езикът управлява света“.