Руското министерство: Час преди излитането ръководството на България ни отказа коридор

Руското министерство: Час преди излитането ръководството на България ни отказа коридор

Публикувано от:

Руското министерство на извънредните ситуации е съгласувало нов маршрут за полетите до Сирия след отказа на България да предостави своето въздушно пространство, съобщава РИА Новости, като се позовава на изявление на заместник-директора на департамента за международната дейност на министерството Александър Томашев, публикува 24chasa.bg.

По данни от министерството, в петък руски хуманитарен самолет е доставил в Сирия повече от 20 тона хранителни продукти, включително месни и рибни консерви, сгъстено мляко за деца, а също и топли вещи и одеала. Обратният рейс на самолета е върнал в руската столица 56 души, сред които граждани на Русия, Беларус, Украйна, Сирия и няколко „лица без гражданство“, пожелали да напуснат САР.

„Днес ние завършихме извънредна хуманитарна операция по превоза на граждани на Русия, ОНД и други страни, пожелали да напуснат територията на Сирийската арабска република. Беше извършен рейс за доставка на хуманитарна помощ в град Латакия“, цитира руската агенция думите на Томашев.

„Особеностите на този рейс бяха такива, че от утрото имахме готовност директно да излетим, и бе съгласуван определен маршрут, но, час преди излитането, ръководството на България ни отказа коридор, ето защо ни се наложи при взаимодействие с МНвР на Русия спешно да организираме нов маршрут и да съгласуваме полета, като минем встрани от България. Тов бе направено достатъчно бързо и с неголямо закъснение самолетът се приземи в Латакия“, твърди още руският държавен служител, предаде “Фокус”.

В петък официалният представител на МнВР на България Бетина Жотева съобщи, че България „отказва да издаде разрешение на полет в своето въздушно пространство на руски самолет във връзка с късно подадена заявка, припомня РИА Новости.