Руското Министерство на отбраната ще възобнови изпитанията на "Булава"

Министерството на отбраната на Русия ще продължи цикъла от тестови изстрелвания на междуконтиненталната балистична ракета „Булава”, се позовава на източник от  Генералния щаб на ВМФ, вестник „Комерсант“. Според предварителните планове, стартовете ще се възобновят през май-юни 2014 година. Те ще се проведат в Баренцово и Бяло море.

Общо по време на съществуването на проекта „Булава” са създадени 46 ракети, от които 19 вече са изстреляни от ракетни подводници.

Изпитанията на „Булава” са започнали през 2004 година. От 19 изстрелвания до момента, най-малко седем са неуспешни. От останалите 27 ракети, 5 ще бъдат върнати на Воткинския завод за усъвършенстване на телеметричната апаратура, която ще позволи на специалистите да получават данни от хода на полета и работата на системите на комплекса.  Официално от Министерството на отбраната на Русия не коментират нито съобщенията за стартовете на „Булава”, нито за количеството останали ракети от този тип.

Напомняме, изпитанията на „Булава“ започнаха през 2004 година. От 19 изстрелвания, близо 7 са неуспешни. Последното изстрелване на този етап беше осъществено през септември на 2013 година, тогава изпитанията преминаха неуспешно. След старта в подводно положение от ракетен подводен крайцер със стратегическо назначение „Александър Невски“, тогава, накрайника на втория праг на ракетата, се отвори частично, поради което, двигателят не успя да излезе на номиналната тяга, в резултат на което „Булава“ вместо да порази набелязаната цел, падна в Северния ледовит океан. Първоначално се планираше контролните изстрелвания на „Булава“ да приключат до края на 2013 година.  Въпреки това, малко след неудачния старт на ракетата през септември на 2013 година беше обявено, че завършването на изпитанията на  „Булава“ се отлага за 2014 година.

.