Руското министерство на отбраната: Русия няма да воюва с Украйна

Украйна не е враг на Русия и двете страни няма да воюват помежду си, уверен е заместник-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов. „Ние няма да воюваме с Украйна при никакви обстоятелства. Украйна не ни е враг! Дори теоретично не допускам подобно нещо. Смятам, че и Киев има достатъчно разум, за да не ни провокира“, заяви той в интервю, публикувано в „Комсомольская правда“.

Антонов също така разчита на това, че „Германия и Франция ще упражнят влиянието си, за да не допуснат възобновяването от Киев на бойните действия в югоизточната част на страната“. „И Русия ще помага на Европа за това“, заяви заместник-министърът на отбраната на Русия.

Анатолий Антонов също така поясни, защо на традиционната международна конференция по безопасност в Москва не е била поканена Украйна. „Ние изхождаме от това, че продължаващото напрежение в югоизточната част на Украйна принуждава украинските официални представители да съсредоточат цялото си внимание върху прекратяването на огъня в този регион. Сега практическото мирно разрешаване на конфликта има доста по-голямо значение. Ние не искахме да поставяме нито себе си, нито украинските ни колеги в зависимост от провежданото от нас мероприятие“, заяви той.

Антонов също така изрази надежда, че „конфликтът в Украйна ще бъде разрешен изключително с мирни средства, а украинските експерти ще могат да участват в Московската конференция през следващите години и да споделят своя опит“.