Руското министерство на отбраната оцени позитивно идеята за създаването на Ден на вежливите хора

Руското министерство на отбраната оцени позитивно идеята за създаването на Ден на вежливите хора

Публикувано от:

Министерството на отбраната на Русия оцени позитивно идеята за създаването в страната на Ден на вежливите хора в чест на тези, които са осигурили безопасността и реда по време на провеждането на референдума в Крим, пише в. „Известия”.

Крим стана руски регион след проведения през март референдум, на който болшинството от жителите,не признаващи легитимността на държавния преврат в Украйна през февруари, гласуваха за присъединяването на Крим към РФ. Днес границата на бившата автономна република с Украйна се превърна в руско-украинска. Киев не призна решението на жителите на Крим за присъединяване на региона към Русия.

„Министерството на отбраната на РФ подкрепи идеята за въвеждането на 7 октомври на нова паметна дата, посветена на хората във военна униформа без опознавателни знаци, които осигуриха безопасността и реда по време на провеждането на референдума в Крим”, пише още изданието.

По-рано стана известно, че по време на пресконференцията на 17 април Владимир Путин е потвърдил, че това са били представители на руската армия. Оттогава изразът „вежливи хора” влезе в политическия и разговорен речник на страната и постепенно се превърна в нов символ на руските Въоръжени сили. Във връзка с това в Държавната дума бе внесено предложение за създаването на 7 октомври на празник, наречен Ден на вежливите хора.

„Тази законодателна инициатива е наистина интересна за нас. Според нашите оценки, тя е била приета положително във всички гарнизони и военни части”, заяви заместник-министърът на отбраната на Русия Николай Панков, цитиран от „Известия”.