Руското министерство на отбраната купува 5 делфина

Руското министерство на отбраната реши да купи пет делфина от вида Афала, предаде Вести.ру. От документите, публикувани в сайта за държавни покупки, става ясно, че цената на животните е 1,75 млн. рубли.

Министерството на отбраната на Русия ще се сдобие с делфини с дължина на тялото от 2,3 до 2,7 м. Подчертава се, че делфините „трябва да проявяват двигателна активност“. Освен това се посочва какъв да бъде полът и възрастта им – две женски и три мъжки на възраст от 3 до 5 г.

Делфините ще бъдат уловени в присъствието на ветеринар, специалист по морски бозайници. Животните ще бъдат превозени с товарен камион във вана с морска вода. Делфините ще прекарат един месец под карантина в базата, предоставяна от изпълнителя. С каква цел Министерството на отбраната се нуждае от делфини, не се съобщава.

В края на 2014 г. в медиите се появиха съобщения, че Черноморският флот на Русия провежда учения с бойни делфини. От военното ведомство тогава опровергаха тази информация. „Няма никаква нужда от използването на екзотични способи за охрана на прилежащата акватория“, каза Игор Конашенков, официален представител на Министерството на отбраната на Русия.