Руски учени тестват уранови центрофуги десето поколение

Учените в Уралския електрохимичен комбинат провеждат изпитания с уранови центрофуги десето поколение. Това заяви генералният директор на комбината Александър Белоусов, предаде  RT.

„В момента работим над десето поколение. Учените и разработчиците решават технически проблеми, а това не е лесно. Всеки нов НИОКР (Научни изследвания и развитие) е рискова тема, тъй като може да се получи, а може и да не”, поясни Белоусов.

В настоящия момент в предприятието се въвеждат в строй технологични блокове с най-нови газови центрофуги девето поколение. Тяхното въвеждане в експлоатация ще осигури възможността да се задържат и в бъдеще 48% руски и 20% световни мощности в отделяне на уранови изотопи. Според директора, производителността на центрофугите 9-то поколение примерно 4 пъти е по-висока, за разлика от 8-мо поколение и това съотношение на производителността се запазва между центрофугите от различни поколения.

„Всяка машина трябва да бъде икономично ефективна. Разработват се не заради модернизациите, а заради икономическата целесъобразност. Колкото е по- енергоемка машината, толкова повече проблеми се появяват, които трябва да бъдат разрешавани”, добави Белоусов.