Руски учени създадоха цифрово сърце, което може да помогне на всеки

Специалисти от Института по имунология и физиология, Института по математика и механика и Уралския отдел на Руската академия на науките са разработили прототип на нов математически модел на сърце. По думите на създателите, новият 3D модел ще надмине чуждестранните аналози, пише „Московский комсомолец“, цитиран от fbr.bg.

Учените съобщават, че при създаването на „цифровото сърце“ то ще може да се „настройва“ спрямо конкретния човек, предвид възрастта, пола, ръста, здравето му и други параметри. Съществуващите досега други 3D модели не позволяват подобна настройка, посочва Николай Лукянов, директор на Института по математика и механика.

Математическият модел на сърце ще се използва за изучаване и диагностика на сърдечно-съдови заболявания, както и за развиване на персонификацията в медицината, затова и най-голям интерес за учените представлява работата с конкретен пациент. Засега обаче е готов единствено прототипът, а за създаването на пълноценен модел с опция за настройка ще е нужно още доста време, признават специалистите.

Разработката се осъществява с помощта на създадения през 2008 г. суперкомпютър „УРАН“, един от 50-те най-мощни суперкомпютъра в Русия. Освен с разработването на „цифрово сърце“, „УРАН“се използва и за изчисления при извеждане на ракета в орбита, както и за други важни задачи.