Руски учени създадоха уред, предсказващ земетресенията

Уникален сеизмологичен комплекс са разработили учените от Томск (Сибир). Той може да улови фините вибрации на почвата и образуването на микропукнатини в скалата. Устройството успешно е преминало тестовите изпитания в мините за желязна руда.

Всъщност, това е информационна система, която повишава нивото на безопасност при работа в мините. Както е известно, при добива на руда, скалата по принцип трябва да се взриви. Това може да предизвика най-различни технологични аварии – пропадане на почвата, земетресения и т.н. Уредът, създаден от експертите от Томск може да отчете опасността навреме.

За специалистите е важно устройството да се направи максимално чувствително. Амплитудите на излъчване на скалите, които трябва да бъдат регистрирани, са много малки. Различаването на нужния сигнал от техногенните шумове при взривовете или при работата на вентилацията също не е лесна задача. Въпреки това, тя беше решена – комплексът успешно премина тестовите изпитания за производство.

„Апаратът в реално време отделя полезния сигнал на фона на шумовете. Подобно оборудване за използване в мините досега не е правено. В това е неговата уникалност. Изследвания в тази насока в света има, но няма аналог на нашето изобретение“, разказа научният сътрудник на конструкторското бюро „Промяна“ в Томск Александър Бомбизов.

Друго важно предимство е, че уредът консумира много малко ток и е напълно автономен. Той може да работи постоянно до четири дни, без смяна на батерията. A математическа обработка на входните данни позволява да се сведе до минимум натоварването на линията за връзка при предаването на информацията на диспечера, което също е важно за оптимизирането на работния процес, отбеляза специалистът.