Руски учени: В космоса човек е по-безчувствен към болката, отколкото на Земята

Руски учени установиха, че еуфорията от полета и увлечението по работата могат да повишат прага на болката у работещите на орбита космонавти, предаде ТАСС, цитиран от БНТ.

„Космонавт, който дълго се е подготвял и в края на краищата е пристигнал на Международната космическа станция (МКС), изпитва чувство на еуфория и в резултат у него прагът на болката е по-висок,“ заяви научният сътрудник на Института по медико-биологични проблеми към Руската академия на науките Иля Рукавишников.

В момента на МКС се извършва експеримент, свързан с измерване на болката. По думите на Рукавишников, идеята за експеримента възникнала, след като космонавти уверили, че не усещат болка при малки травми, когато са се заели с нещо на станцията. В противен случай те биха изпитали болка при вземане на кръвна проба в състояние на безтегловност. Решено бе да се извършат поредица тестове, за да се постави основата за оценка на чувствителността към болката и на осезанието по време на космически полет, поясни ученият.

Бяха избрани два метода за измерване – чрез натиска на лост върху палеца на ръката и посредством нагрята пластина, поставена върху ръката от лакътя до китката.

Експериментът се извършва от пролетта м.г. и ще продължи още две години. „В него трябва да участват 10-15 членове на екипажа, за да се съберат надеждни статистически данни“, отбеляза Рукавишников.