Руски товарен кораб потъна в Черно море

Руски товарен кораб с 12-членен екипаж потъна в сряда рано сутринта в Черно море. Това съобщи регионалното подразделение на министерството на извънредните ситуации в Република Крим. Корабът „Герои Арсенала“ е превозвал зърно от град Азов ( Ростовска област) за Турция.

Аварията е станала на 19 морски мили от нос Железен Рог на Таманския полуостров, в близост до Керченския пролив. Корабът плавал под панамски флаг, а е регистриран за пребиваване в украинското пристанище Херсон. Екипажът му се е състоял от 12 души – девет украинци, двама руснаци (единият от които капитан) и грузинец.

В ход е спасителна операция. Един от членовете на екипажа е бил открит и качен на борда на намиращ се наблизо танкер. Става дума за 35-годишен украински моряк. Състоянието му бе определено като задоволително. Намерени са телата на трима удавили се членове на екипажа, всички те били със спасителни жилетки.

Останалите се смятат за безследно изчезнали, съобщи за РИА Новости източник от спасителните служби в региона. В района на корабокрушението били открити също така спасителен сал и лодка. На мястото на инцидента работеха 13 спасителни кораба с общо 200 души екипаж, водолази и подводният апарат „Фалкон“.

В издирването на оцелели се включиха и два хеликоптера. Спасителната операция обаче бе затруднена от лошото време – високи вълни и силен вятър. Освен това мястото на инцидента е замърсено от нефтопродукти – по предварителни данни товарният кораб е превозвал също така 19 тона дизелово гориво. Засега мащабът на изтичането не може да бъде определен, специалистите следят постоянно ситуацията и правят изчисления. Товарният кораб е подал сигнал SOS към 3,30 ч. местно време, след което потънал при буря със скорост на вятъра, достигаща над 70 км/ч и вълнение на морето от 3,5 бала.