Руски спътник ще може да надзърне под земната повърхност от космоса

Създаденият в Самара спътник „Аист-2Д“, който се планира да бъде изведен на орбита в рамките на първата пускова кампания от космодрума Восточний, ще може от космоса да наблюдава не само земната повърхност, но и обекти в гъстите гори и под земята, предаде ТАСС. Това бе оповестено от пресслужбата на Самарския държавен аерокосмически университет.

„Радарът на „Аист-2Д“ ще е с далеч по-голяма способност да „прониква“ под земната повърхност в сравнение с намиращите се днес на орбита радари – поясни пресслужбата, като цитира думите на Олег Горячкин от Поволжския държавен университет за телекомуникации и информатика. – Радарът ще може да „прониква“ от няколко десетки сантиметра в обикновена почва до няколко метра в пустиня. Заровени дълбоко под земята съкровища няма да може да се открият, но онова, което често се крие в гората, ще бъде видно.“

Изображенията на радара ще позволят да се контролират селскостопански обекти, да се следи за изменения в местността, от които се интересуват различни ведомства, да се създаде карта на релефа и да се следят измененията му с точност до няколко сантиметра.

По думите на учените, радарът, с който е снабден „Аист-2Д“, е уникален. „Подобна апаратура в момента не съществува в света. Моностатичният радар в Р-диапазона с резолюция 30 метра BIOSAR е планирано да бъде изстрелян от Европейската космическа агенция през 2020 г.“, отбеляза Горячкин.