Руски сенатор: САЩ следва да намерят допирни точки с Русия

САЩ следва да намерят допирни точки с Русия, разбирайки необходимостта от провеждане на диалог между страните, счита председателят на международния комитет на Съвета на федерацията Константин Косачов, предаде РИА Новости.

Проблемите в разрешаването на сирийската криза, въпросите за борбата с тероризма и мира в Донбас бяха ключовите теми на двудневната визита на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Москва. В четвъртък руско-американските преговори продължиха близо осем часа и се проведоха на два етапа: четири часа бе продължителността на срещата между Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров и приблизително толкова продължиха и преговорите на Путин с държавния секретар на САЩ.

Интерес в медиите предизвика тайнственото червено куфарче, с което Кери пристигна в руската столица. Той отказа обаче да коментира съдържанието му.

„Самият факт, че Кери дойде в Москва и близо осемчасовите преговори говорят за това, че той не е дошъл с празни ръце и че „куфарът“ е като топка, която сега в общия контекст на международната политика е в ръцете на американците – трябва да се търсят допирни точки с Русия“, каза Косачов.

САЩ явно не успяха сами да се справят с проблемите на многополюсния свят, добави той.

„А Русия винаги е била готова към общата работа, изхождайки от реално съществуващите допирни точки, и винаги е казвала това на американците. Най-накрая започват да се вслушват“, каза сенаторът.