Руски ракетоносци нанесоха удар с най-новите ракети на ИД

Стратегически ракетоносци Ту-95МС нанесоха удар с крилати ракети Х-101 по обекти на терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) на границата на провинциите Хомс и Хама в Сирия в сряда (5 юли), съобщава РИА „Новости“, цитиран от Руски дневник. На своя канал в YouTube Министерството на отбраната на Русия публикува видео с изстрелването на ракетите.

В резултат на удара са били унищожени три големи склада с оръжие и боеприпаси, уточняват от ведомството.

„На 5 юли стратегически ракетоносци „Ту-95МС“, излетели от летището в град Енгелс от територията на Руската федерация, извършиха полет с дозареждане във въздуха и нанесоха удар с най-нови крилати ракети „Х-101″ по обекти на терористите от ИД на границата на провинциите Хама и Хомс в Сирийската арабска република“, се казва в съобщението на руското военно ведомство.

От там уточниха, че в резултат на удара е бил унищожен и команден пункт на терористите в района на град Акербат, което е било потвърдено от данни на разузнаването.

Х-101 е най-новата руска стратегическа крилата ракета с въздушно базиране, произведена по технологията за намалена радиолокационна видимост. Поразява цели в радиус до 4 500 км.

В хода на операцията в Сирия ракетите Х-101 бяха използвани за първи път през ноември 2015 г. Ту-95МС може да качи на борда си осем такива ракети.