Руски медии: Ученията на НАТО морят делфините в Черно море

Българските власти регистрираха масова гибел на делфини по крайбрежието на Черно море, пише кореспондентът на руската агенция ФАН, цитирана от „Руски дневник“.

Българският министър на екологията Ивелина Василева съобщи, че от началото на годината спасителните служби по крайбрежието на България са намерили труповете на 108 делфина. Според нея основната причина за смъртта на животните са риболовните мрежи, в които се заплитат делфините.

Тази теза подкрепи и българският премиер Бойко Борисов, според когото риболовът в местообитанията на делфините ще бъде забранен. За съдбата на нещастните животни се загрижи и главният секретар на МВР Георги Костов,  който обяви, че те ще бъдат пазени не само от зоополицията, но и от гранична полиция.

Разбира се, приятно е, че ръководството на България се грижи неуморно не само за своя народ, но и за делфините, пише авторът. Удивление обаче предизвиква колко убедени са те в причините за гибелта на най-големите обитатели на Черно море, отбелязва той.

На снимките на мъртви делфини, които плъзнаха навсякъде, не се виждат наранявания, причинени от рибарските мрежи. Още по-странно изглежда фактът, че не е направена нито една аутопсия, за да се установят причините за смъртта им. Длъжностите лица обясняват това с недостига на ветеринари, а други – с факта, че мъртвите тела вече са силно разложени.

Рибарят от Бургас Георги Тодоров споделя, че „Делфините са умни животни и много рядко попадат в мрежи. За 35 години в този занаят съм имал само един такъв случай. Но дори и това да се случи, делфините веднага се пускат обратно в морето. Първо, месото им не става за ядене и второ, това е защитен вид и за убийството им се наказва с до 5 години затвор“.

След приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г. на риболова в двете страни бе нанесен мощен удар – в момента количеството на рибата, която се лови дори в собствените им води, не трябва да превишава квотите, определени от ЕК. Двете държави вече не могат да пазят пазара си от вносна риба с мита. Така от година на година броят на издадените риболовни лицензи се съкращава постоянно, както и на регистрираните рибарски лодки. 2016 не беше изключение, но в броя на загиналите делфини неочаквано бе отчетен рязък скок.

Същият рязък скок през 2016 г. отчетоха и военноморските учения на НАТО в Черно море. Вече се проведоха „Бриз 2016“ (Breeze 2016), „Морски щит 2016“ (Sea Shield 2016) и „Морски бриз 2016“ (Sea Breeze 2016). Вървят подготовки и за нови учения. Българските рибари разказват, че канонадата от разриви на артилерийски снаряди, торпедни взривове и дълбочинни бомби се чува в морето на десетки километри. Те са убедени, че именно те са причина за гибелта на делфините.

Думите им потвърждава и доктор Виолин Райков, заместник-директор на Института по океанология при БАН във Варна: „При детонация силата на звука е 170 децибела и това уврежда вестибуларния апарат на делфините, затова те изпадат в дезориентация. За малките това е особено фатално, тъй като те трябва да бозаят на два часа и когато загубят връзка с майка си, умират“.

През 2003 г. по време на втората война в Ирак, САЩ установиха своя военно-въздушна база на летище Бургас. По време на репортаж от тази база българският вестник „Труд“ между другото разказа за случай, в който на излетял самолет-цистерна била установена нередност в работата на авиационната система и било взето решение той да се върне на базата. Тогава американските пилоти изпуснали десетки тонове авиационно гориво в териториалните води на България. Не е трудно човек да се досети как спокойният тон не само на този вестник, но и на много други медии по целия свят, както и на екологичните и правозащитни организации, би се променил, ако това бе сторено от самолет на руските ВВС, пише авторът на статията.

Оказва се, че за българското ръководство предаността към НАТОвинаги е била по-важна от екологията, заключава той. Предаността му към ЕС е не по-малка – затова говори фактът, че на 3 юни 2016 г. бе издадено разрешение за складиране на италиански боклуци в България. Министърът на екологията Ивелина Василева обясни, че италианският боклук се внася, за да бъде преработен и от него да се прави топлинна и електрическа енергия. Тя отказа да отговаря на въпроси и затова остана неясно колко ще струва тази енергия, след като суровините за производството ѝ ще се внасят чак от Италия. Но все пак – приятно е да се знае, че България очевидно е станала толкова чиста страна, че вече е започнала да страда от недостиг на боклук, завършва статията.