Руски и египетски ВУЗ ще си сътрудничат в ядрената сфера

От 19 до 22 март с цел развитие на сътрудничеството между висшите учебни заведения на Русия и Египет се състоя посещение на делегация на „Росатом“ и руски висши училища във водещи университети на Египет, съобщи rosatom.ru

По време на четиридневната визита делегацията посети Александрийския университет, Арабската академия на науките, технологиите и морския транспорт, Каирския университет, Университета Ейн Шамс и Египетско-руския университет.

От руска страна в събитието взеха участие представители на Националния изследователски ядрен университет „МИФИ“, Уралския федерален университет, Националния изследователски московски държавен строителен университет, Томския политехнически университет и Държавния институт за руски език „А. С. Пушкин“.

В рамките на посещението бе подписан Меморандум за сътрудничество между Александрийския университет и Националния изследователски ядрен университет „МИФИ“.
Според документа университетите съвместно ще развиват изследователски програми в областта на ядрените технологии, ще се възползват от възможностите на инфраструктурата и ще обменят научна и методическа информация, ще развиват програми за обмен на студенти.

„Основната цел на нашата визита е обсъждане на възможностите за създаване на система за подготовка на студенти от египетските технически ВУЗ-ове за работа в АЕЦ „Дабаа“ на основата на програми, разработени съвместно с руските университети“, отбеляза ръководителят на руската делегация Валерий Карезин.