Руски зам.-министър: Свикнали сме с американската намеса

Русия все още вярва, че е възможно да бъдат подобрени отношенията със САЩ, каза днес руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков в интервю за китайски и японски медии, предаде ТАСС и Дарикнюз.

„Все още смятаме, че с идването на администрацията на Доналд Тръмп има възможност за известно подобряване на руско-американските отношения“. Той констатира, че приетият наскоро от американския Конгрес „безпрецедентен санкционен закон“ лишава от възможност изпълнителната власт да отменя санкции срещу лица и фирми от Русия. „Това е удар по фундамента на нашите отношения“, подчерта Рябков.

По думите му диалогът с новата администрация в Белия дом по въпросите на стратегическата стабилност засега върви бавно и изрази надежда, че в най-близко бъдеще ще бъдат възобновени контактите в тази насока. От друга страна Рябков отбеляза, че напоследък има голям напредък в диалога със САЩ по сирийската криза.

На въпрос дали Москва се опасява от намеса на Вашингтон в президентските избори в Русия догодина заместник-министърът отговори: „Свикнали сме с американската намеса, ние живеем с това. То е като подслушването на телефонните разговори от американските спецслужби. Затова, разбира се, няма никакви съмнения“. По темата за обвиненията срещу Русия за намеса в президентските избори в САЩ Рябков повтори, че досега Москва чува само обвинения, но не и доказателства за това.

Според руската агенция РИА „Новости, цитирана от Ройтерс, пред представителите на китайски и японски медии Сергей Рябков е изразил загрижеността на Русия относно намеренията на Япония да разположи на своя територия американската система за ПРО „Иджис“ като средство за отбрана срещу евентуална севернокорейска ракетна атака. Според руския дипломат санкциите срещу Пхенян не е трябвало да бъдат налагани при неопределен срок и те няма да дадат резултат без диалог.