Руски експерти: В Одеса е използвано химическо оръжие

Според руски експерти, загиналите в Дома на профсъюзите в Одеса е възможно да са били отровени с веществото хлорпикрин. Това заяви Вероника Крашенинникова, член на Обществената палата на Руската федерация, предаде РИА Новости. Във връзка с това ОП ще изготви Изявление пред ООН и ЕКПЧ.

Вероника Крашенинникова заяви, че руските експерти имат основание да смятат, че в Одеса е използвано химическо оръжие, в резултат на което са загинали хората в Дома на профсъюзите.

„Руските експерти по химическо оръжие изказват мнение по случая в Одеса <...>, че 32 човека са загинали в резултат на отравяне с токсични химикали”, отбеляза  Крашенинникова, като допълни, че в качеството на такова вещество е възможно използването на хлорпикрин.

Заместник секретарят на Обществената палата на свой ред заяви, че е шокиран от подобно изявление. „Съгласно тези факти, трябва да подготвим специално изявление на Обществената палата”, заяви Гриб. От пресслужбата на ведомството уточниха, че заявлението ще бъде насочено към ООН и ЕКПЧ.

Съобщения, че масовото убийство на хората в Дома на профсъюзите е свързано с употребата на отравящи вещества, започнаха да се появяват още на следващия ден след трагедията. На 3 май вицепремиерът на Украйна Виталий Ярем отбеляза, че хората „са издъхнали внезапно, много бързо” заради изгарянето на „някакво вещество, отделящо газ”. По-късно ръководителят на украинската Служба за сигурност Валентин Наливайченко потвърди, че в Дома на профсъюзите по време на пожара е било използвано неизвестно вещество.

В медиите се появиха твърдения, че може да става въпрос за силния опиат карфентанил, използван като обезболяващо средство за големи животни. Заместник вътрешният министър на Украйна обяви в края на май, че следствието се е натъкнало на следи от хлороформ сред останките в Дома на профсъюзите.

Вдишването на голямо количество от хлорпикрина може до доведе до спиране на дишането, макар руските експерти да се усъмниха: за да може няколко десетки души в помещението да се отровят от това вещество, „то трябва да бъдат разсипани десетки, даже стотици литри от него”.