Руски език изучават учениците в 1 149 от общо 2 700 български училища

Руски език изучават учениците в 1 149 от всички 2 700 български училища. Езикът на Пушкин усвояват 123 532 деца от общо 766 115 ученици в страната. Това нарежда руския на второ място по популярност след английския език в системата на средното образование, където се изучават над 15 езика, заяви зам.-министърът на образованието и науката на България Ваня Кастрева, която взе участие в провеждащата се в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ Втора международна научно-практическа сесия „Руският език в глобалното образователно пространство“, съобщиха организаторите.

Анализите на Министерството на образованието в последната година показват почти 6-процентен ръст в броя на учениците, които усвоят руски език, като тенденцията е за непрекъснато увеличаване. Най-много училища, в които се преподава руски има в Източна България, не изостават и големите областни центрове – София, Пловдив и Стара Загора.

Ваня Кастрева и нейният руски колега Вениамин Каганов, с участието на домакините в лицето на Станка Шопова, на Генералния консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук и представител на Посолството на Руската Федерация, проведоха в събота (14 ноември) в „Камчия“ дипломатически разговори във връзка с изпълнението на Протокола за сътрудничество в областта на образованието и популяризирането на руския език, който бе подписан преди година в комплекса.

„Със задоволство отбелязахме, че сме реализирали всички набелязани през 2014 цели. Днес очертахме пред нас нови вектори за привличането на съмишленици“, обобщи резултатите зам.-министър Каганов.