Руски депутат предложи да бъде разследвана за корупция администрацията на Обама в Съда в Хага и ООН

Депутат от Държавната дума на Русия, член на съвета на партия „Единна Русия“ Владимир Бурматов предложи да бъде проведено международно разследване на корупцията, според него, допусната от администрацията на президента на САЩ Барак Обама при реализирането на външната и вътрешната политика на страната, предаде ТАСС.

„Според мен, корупцията в администрацията на Обама при реализирането на външната и вътрешната политика трябва да бъде разследвана и обсъждана в най-сериозните инстанции – от Международния съд в Хага до ООН, ОССЕ и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа“, каза Бурматов.

Руският депутат отбеляза, че съществуват „цели страни, които редовно се опитват да критикуват Русия, включително и разигравайки корупционната карта, предявявайки, да го кажем направо, диви обвинения, публикувайки тенденциозни рейтинги и занимавайки се с откровени лъжи“. „Най-много са успели в това, разбира се, Съединените щати“, счита Бурматов.

Според депутата САЩ още отдавна използват темата за корупцията като инструмент за оказване на политически натиск, но само тогава, когато им е изгодно. „А когато не е изгодно, предпочитат да не засягат тази тема. Например, в случаите, когато става въпрос за корупцията на държавно ниво в самата Америка или в нейните така наречени страни-партньори, вие няма да видите в световния печат нито дума за това“, отбеляза депутатът. В същото време, според него, корупцията в САЩ „има наистина държавни мащаби, пронизва всички политически институции и е неразделна част от политиката на страната, включително и от външната“.