Руски депутати: Западът иска да дестабилизира ситуацията в Русия преди изборите

Западните политици не могат да се примирят с успехите на Русия. Предприемат се опити чрез дискредитирането на държавния глава да се дестабилизира ситуацията в страната, особено във връзка с предстоящите избори, считат депутати от Държавната дума и членове на Съвета на федерацията на РФ, предаде РИА Новости.

В понеделник прессекретарят на руския президент Владимир Путин заяви пред журналисти, че се готви информационна атака срещу държавния глава.

„Увеличаването на международния авторитет на Русия, очевидно свързано с дейността лично на президента на РФ Владимир Путин, остава без съмнение най-забележимото явление в последно време. На Запад широко и в най-неизгодния дух за власт имащите се обсъждат провалите на опитите на Вашингтон и Брюксел политически да изолират Русия, да разкъсат икономиката й на парчета, да поощрят масовите социални протести, да ни скарат с географските ни съседи, да се разпоредят по свое усмотрение със съдбата на властите в Сирия и да разклатят авторитета на ООН“, отбеляза председателят на комитета на Съвета на федерацията по международните въпроси Константин Косачов.

Всичко това не се е случило благодарение на последователната позиция на РФ и нейния президент, отбеляза сенаторът. Тази ситуация не устройва тези, които са заложили на сдържането на Русия в интерес на личното си лидерство в света. „Да оставим всичко така, както е, да позволим на съществуващите тенденции да се укрепят на практика и в общественото мнение, би означавало да признаем поражението на геополитическите ни планове и да погребем мечтата за един еднополюсен световен ред“, подчерта той.

Председателят на Комитета за сигурност и противодействие на корупцията към Държавната дума на Русия Ирина Ярова, коментирайки готвещата се информационна атака срещу руския президент, също я свърза с позицията на РФ на международната сцена.

„Санкциите срещу Русия, измислени и наложени от САЩ, се превърнаха в наказание за Европа. Отказът от влизане в антитерористична коалиция с Русия доведе до загуба на време, самоподкопаване на европейските ценности и многобройни жертви. Сега, за да получат амнистия от наказанието и отговорността за вредите, нанесени на икономиката и гражданите на ЕС, САЩ използват информационна атака срещу страната ни“, заяви Ярова.

Зам.-секретарят на съвета на „Единна Русия“ Олга Баталина счита, че усилването на информационните атаки срещу руския президент е свързано с предстоящите избори.

„Усилването на информационните атаки срещу президента е свързано на първо място с наближаващите избори. Високият рейтинг на подкрепа на Путин е доказателство за единството на руските граждани в оценката на президентския курс, обществено съгласие, което запазва стабилността в Русия. Атаките срещу президента са опити да се разклати ситуацията в страната с цел на власт да дойдат прозападни политици, контролирани от Държавния департамент“, каза Баталина пред журналисти.

По думите й никакви реални основи за подобни атаки и нападки няма, „колкото и на Запад да се стараят да намерят такива“. Във връзка с това Баталина счита за очаквани „потоците от откровени лъжи и мръсотия“.

Връзка между готвещите се информационни атаки срещу президента и наближаващите избори вижда и зам.-секретарят на Генералния съвет на „Единна Русия“ Сергей Железняк.

„Готвещите се в медиите нападки срещу президента на страната ни Владимир Владимирович Путин са доказателство за опитите на противниците на Русия в помощта на мръсни информационни технологии да противодействат на усилването на позициите на Русия в света и да влияят негативно на федералната предизборна кампания тази година“, заяви Железняк.

Според него успехите на Русия са пряко свързани с отговорната политика на президента, затова и причините за информационни атаки срещу него са очевидни. „Всякакви опити да се опорочи лидера на Русия, който обосновано има най-високо ниво на доверие сред руснаците и който е спечелил благодарение на отговорната си политика дълбоко уважение на международната сцена, няма да бъдат увенчани с успех“, каза още депутатът.