Руски военни кораби пристигнаха във Филипините

Два руски военни кораба са на посещение на добра воля във Филипините – първият официален контакт между военни флот на двете страни, съобщи БНТ.

Руски военен кораб за борба с подводници и морски танкер са пристигнали във филипинската столица Манила на приятелско посещение. Визитата идва на фона на опитите на президента Родриго Дутерте да укрепи връзките си с Москва, включително и подписването на евентуална оръжейна сделка, съобщава „Фокс нюз“.

Москва изрази желание за съвместни учения за борба с тероризма и пиратството. Визитата става на фона на политиката на филипинския президент Родриго Дутерте за засилване на връзките с Русия и на обявеното от него намерение „да преформатира“ редовно провеждащите се съвместни военноморски учения със САЩ, като ги измести от Южнокитайско море, за да подобри отношенията с Китай.

Задна адм. Едуард Михайлов, заместник-командир на Тихоокеанския флот на Русия, заяви във вторник, че корабите носят голям асортимент от оборудване, което ще бъде показано на филипинската армия по време на петдневната визита.

Това е третото подобно руско посещение във Филипините, но е първото, при управлението на Дутерте.

То ще включва срещи между военноморските служители, а обществеността ще има достъп до корабите, за да ги разгледа. Руската делегация ще бъде разведена на обиколка по исторически места в Манила.

Филипините са много зависими от САЩ, заради военния договор за съюз, в който са заложени клаузи за покупката и поддръжката на оръжия, кораби и самолети.