Руският президент отговори на думите на Камерън за това, че „Путин ще е доволен“ от Брекзит

Думите на британския премиер Дейвид Камерън за това, че „Путин ще бъде щастлив“ от излизането на страната от ЕС е некоректен опит да се повлияе върху общественото мнение във Великобритания. Това заяви пред журналисти руският президент Владимир Путин, предаде ТАСС.

„Смятам, че това е некоректен опит да повлияе върху общественото мнение в собствената му страна. Но, както виждаме, дори това не помогна да се стигне до резултата, който желаеха авторите на подобни твърдения. А още повече, според мен, след гласуването никой няма правото да говори за някаква позиция на Русия. Това не е нищо повече от проява на ниска политическа култура“, каза Путин.

Руският президент отбеляза, че Русия никога не се е намесвала и никога не се е изказвала по въпроса за гласуването за излизането на Великобритания от ЕС. „Според мен, ние се държахме много коректно. Следяхме внимателно това, което се случва, но по никакъв начин не сме влияли върху този процес. Дори не сме се опитвали да го правим“, заяви Путин.

Той добави, че изказванията на Камерън не са имали и нямат никакви основания.

„Това е избор на народа на Великобритания. Ние по никакъв начин не сме се намесвали в това и не смятаме да го правим. Съдейки по всичко, сега ще последват някакви формални процедури, свързани с решението на британците за излизане от Евросъюза. Ние внимателно ще следим и анализираме всичко това“, каза руският държавен глава.

Той увери, че ръководството на страната ще се стреми да сведе до минимум негативните явления за руската икономика, предизвикани от решението на Великобритания.

„Хората искат да бъдат по-независими“

Резултатът от референдума във Великобритания отразява недоволството от състоянието на сигурността и нежеланието за субсидиране на други икономики, каза Путин.

„За редовия гражданин на Великобритания, струва ми се, е ясно защо се случи това“, заяви той. „Никой не иска да храни и субсидира по-слаби икономики, да издържа други държави и цели народи“, добави той. „Очевидно е, че хората са недоволни също и от решението на въпросите в областта на сигурността, които към днешна дата рязко се изостриха на фона на мощните миграционни процеси“, каза още руският президент. „Хората искат да бъдат по-независими“, допълни той.

Никаква глобална катастрофа от решението на Великобритания не се очаква, убеден е Путин.

„Последствията ще имат глобален характер“

Референдумът за членството на Великобритания в Евросъюза ще има глобални последици, но времето ще покаже дали те ще бъдат положителни или отрицателни, счита Путин.

„За Великобритания, Европа и за нас, разбира се, това ще има последици“, каза той. „Последиците ще имат глобален характер, те са неизбежни и ще бъдат и със знак „плюс“, и със знак „минус“. Кое ще бъде повече – плюсовете или минусите, ще покаже животът и практиката“, добави руският президент.

За санкциите

Решението на Великобритания за излизане от ЕС няма да окаже влияние на санкционната политика на Евросъюза по отношение на Русия, каза още Путин.

„Що се отнася до санкционната политика, не смятам, че референдумът ще се отрази по някакъв начин на взаимоотношенията ни с ЕС по този въпрос“, подчерта руският лидер. „Ако европейските лидери узреят за конструктивен диалог, то ние ще отговорим на положителното с положително“, добави той.

Путин подчерта, че не Русия е тази, която е започнала темата за санкциите. „Ние само отговаряхме винаги на рестрикциите, приемани по отношение на нашата страна“, каза той. „Искам още веднъж да подчертая, че ако нашите партньори някога узреят за конструктивен диалог с нас по този въпрос, ние сме готови за това. И не само сме готови, но ние искаме това и ще отговорим на положителното с положително“, подчерта руският лидер.

В същото време Путин поиска да не се очаква от РФ изпълняването на „някои неща, които се намират извън рамките на компетентността ни“.