Руският посланик: 24 май е наш общ празник

24 май е наш общ празник. Това каза руският посланик Анатолий Макаров след разговор с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Срещата между двамата е била предварително насрочена, а не е по повод казаното от руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонска земя.

Срещата между руския посланик Анатолий Макаров и премиерът Бойко Борисов е била предварително организирана още миналата седмица. Поводът за нея не е изказването на руския президент Владимир Путин.

„Азбуката е създадена от братята Кирил и Методий. Ние празнуваме празника и в Москва, и тук. 24 май е наш общ празник. Вчера участвах във всички ваши празнични мероприятия. Русия е била и ще бъде с България, и в този случай също. Ние празнуваме с вас“, каза посланик Макаров.

Руският посланик посочи, че на срещата с премиера са коментирали темата за славянската азбука:

„Ние ще правим всичко възможно нашите отношения да бъдат по-добри и ще се стремим към това“, допълни Макаров.

От правителствената пресслужба съобщиха, че българският премиер и руския посланик са обсъдили развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им.

Като области от взаимен интерес са били посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България.