Руският посланик: България трябаше да се бори за „Южен поток“

„Смятам, че принадлежността към дадена група или съюз, като НАТО, Европейския съюз, или каквото и да е друго обединение, абсолютно не изключва всяка страна-участничка, съблюдавайки груповата дисциплина, едновременно с това да може да се бори за своите национални интереси“.Това каза в отговор на въпрос посланикът на Русия Юрий Исаков, който представи на официален прием късно снощи новия генерален консул на Русия в Русе Татяна Грушко, съобщи БТА.

„Постоянно чувам – ние сме малка страна, какво можем да направим сами. Тази позиция не е особено продуктивна. В същия Европейски съюз има страни, които са абсолютно съпоставими с България и по размер, и по икономическа мощ, и по политическо значение. Те обаче намират в себе си сили за отстояване на своите национални интереси. Тук обаче не достига едно нещо и то е политическата воля“, заяви Исаков.

Той каза още, че не може да гадае какво ще се случи, тъй като живеем в свят, в който всеки се бори за своето място под слънцето и в това няма нищо лошо.

„Никой не дава просто така „от небето“ подаръци, като „Южен поток“. Някой предлагал ли е нещо подобно на България като „Южен поток“? Когато се предостави подобен щастлив случай или щастливо развитие на събитията, трябва да се бориш за него. Ако трябва и зъби да се показват, ако трябва да се отстояват националните интереси- всичко се получава. Ако обаче само говорим, че сме малки и нищо не можем – ще си останем малки и нищо неможещи“, заяви Исаков.

Той обясни, че Владимир Путин е казал ясно, че проектът „Южен поток“ е приключил. „Той обаче каза още, че ако се сметне за целесъобразно, ние, довеждайки газ до турско-гръцката граница, ще сме готови за възможност там да създадем газов хъб, т.е. площадка с необходимата инфраструктура за снабдяване с газ страните от Югоизточна Европа, в това число и България“, каза Исаков./ БТА