Руският посланик Анатолий Макаров поздрави българския народ

Пред паметника на българския опълченец в София се проведе поредното тържествено честване на Националния празник на Република България. По време на церемонията почетен караул дежуреше на паметника. Празнична програма, в изпълнение на няколко ансамбъла, забавляваше гостите на събитието.

Сред официалните гости бяха омбудсманът Мая Манолова, заместник-кметът на София Тодор Чобанов и руският посланик в България Анатолий Макаров.

Руският посланик поздрави българския народ със специално обръщение.

„От свое име и от името на руското посолство, както и от името на руския народ, искам всички да ви поздравя със светлия национален празник по случай Деня на Освобождението на България от османско иго. Няма красиви войни, но има благородни войни. Именно такива станаха събития от 1877-78 година, донесли дългоочаквана свобода на вашия народ.

Днес признателна България се прекланя пред подвига на героите от Шипка и Плевен. Пред руските войници и българските опълченци, сражавали се рамо до рамо за възстановяването на българската държава. Чувството на славянско братство, съучастие към съдбата на единоверния български народ ги накара да жертват своя живот заради бъдещето на България.

Ние сме длъжни на направим всичко възможно, за да живее паметта за тях през вековете.

Граф Николай Павлович Игнатиев, руски дипломат, посветил себе си в каузата за възраждането българската държавност каза: „Ние искаме всички славяни да са заедно и да се развиват по своему. Но да бъдат заедно, това е тяхната сила“.  Сега е много важно тези думи да бъдат чути пак. Пожелавам ви смелостта и упоритостта да следвате националните си интереси и да не се поддавате под външния натиск. Това трябва на българския суверенен народ.

Днешният празник е постоянна величина, константа на българската история, която не зависи от никакви политически пристрастия и обединява вашия народ повече от столетие.

В името на всички тези, които са сложили главите си на олтара на свободата, нека да пазим нашето общо минало и заедно да изграждаме бъдещето.

Честит празник, скъпи български приятели!“, завърши словото си посланик Макаров.