Руският пазар се сви за родното вино

Руският пазар се сви за родното вино

Публикувано от:

Руският пазар е силно свит за търговия с българско вино и ако до 2014 г. 45-50 на сто от винения ни експорт е бил за Руската федерация, сега ситуацията е утежнена, заяви  директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) инж. Красимир Коев в при откриването на изложбата „Винария“ в Международния панаир в Пловдив.

Изнесеното вино през миналата година е 58 млн. литра. Заради наложените на Русия санкции обаче винопроизводителите срещат затруднения с експорта, въпреки че виното не е сред засегнатите от ембаргото стоки. Тъй като транспортът през Украйна е невъзможен, възможните маршрути са през Прибалтийските републики, което оскъпява продукта. „Често руските търговци на вино изобщо не поръчват.”

По думите на инж. Коев тенденцията за лош имидж на българските вина като некачествени вече е отшумяла. „Не може да се говори, че продаваме евтино, тъй като страни като Чили, Аржентина, Република Южна Африка, Нова Зеландия, Австралия, Италия и Испания предлагат наливно качествено вино по 0,30 евро, нашите вина за износ са по 0,75 – 1,20 евро“, посочи инж. Коев. Той допълни, че конкуренцията е огромна, но вече има сортове, при които добивите са от 3 до 5 т/дка и така себестойността е по ниска. Директорът на ИАЛВ допълни, че българските вина са ценени от потребителите и едва 5% от  консумираното у нас вино е от внос./Дарикнюз