Руският енергиен министър заяви пред френския си колега, че Украйна може да се изправи пред недостиг на газ

Руският енергиен министър Александър Новак заяви пред френския си колега, че Украйна може да се изправи пред недостиг на газ през тази зима. Москва се опитва да избегне газова криза, подобна на тази от зимата на 2006 година, когато части от Европа останаха без отопление, публикува Поглед Инфо.

„Що се отнася до газовите доставки в Украйна – повече от 400 милиона долара бяха трансферирани от Нафтогаз към Газпром. Съответстващото количество газ бе дадено на Украйна“, каза Новак в сряда по време на срещата с френския енергиен министър Сеголен Роаял.

Руският енергиен гигант Газпром поднови газовите доставки към Украйна по-рано този месец, след като получи предплащането от Украйна. В момента 400 милиона долара са изплатени, като остават още 100 милиона. ЕС отпусна 500 милиона на Нафтогаз, за да осигури 2 милиарда кубични метра газ за съхранение през зимата. Според Газпром, това няма да е достатъчно.

Френският енергиен министър е в Москва, за да дискутира енергийното сътрудничество между Европа и Русия. Според руския енергиен министър, госпожа Роаял потвърждава френските интереси в проекта „Северен поток-2“, който ще снабдява с газ Северна Европа от Русия.

Превод: Евгени Рушев/RT.