Руският антикварен пазар

Най-простият начин да намериш истински руски антиквари и да посетиш Руския антикварен салон, който от 1996 година се провежда в Москва през пролетта и есента в Централния дом на художника.

В неговите зали едновременно са представени повече от 200 антикварни галерии от цялата страна. Тази есен салонът ще работи от 18 до 26 октомври и подготовката за него вече е в ход.

Антикварният пазар е съществувал и в СССР, но легален антиквариат се е продавал само в три до пет магазина в Москва и Ленинград. Огромното количество сделки били неофициални, разказва научният сътрудник на Държавния институт за изкуствознание Инна Пуликова. Тя се занимава с изследване на антикварния пазар и частното колекциониране в Русия.

„Ситуацията коренно се промени в началото на 90-те години на миналия век. След като беше разрешена търговската дейност, този пазар стана много активен и популярен. Днес антикварни магазини ( както с нескъпи предмети, така и с уникални произведение на изкуството) могат да се намерят практически във всеки голям руски град, но „столиците” на антикварната търговия в Русия, както и преди, са Москва и Санкт Петербург.

В Москва бих посъветвала да посетите Централния дом на художника на Кримски вал, където се намират няколко известни антикварни салона. Можете да посетите магазините в центъра на стара Москва – на Арбат и Пречистенка… Струва си да посетите и т.н. Измайловски пазар – там хората, които разбират от изкуство, могат да намерят интересни и нескъпи предмети. В Санкт Петербург мнозинството сериозни антикварни магазини също се намират в историческия център на града. Но освен антикварните магазини си струва непременно да обърнете внимание и на руските аукционни домове, търгуващи с антиквариат“.

В Москва има около 20 аукционни домове, които провеждат търгове от септември до юни. Мнозинството от тях работят с руското изкуство от 18 и втората половина на 20 векове. На търговете се представят живопис, графика, гравюри, скулптура, порцелан, произведения от бронз, стъкло, бижутерски изделия, миниатюри. Тук може да купят и гравюри или рисунки за 10 евро, и картина за повече от 500 хиляди евро.

Мнозинството руски купувачи търси произведения на родни автори, разказва Инна Пуликова.

„Много популярни са художниците от втората половина на 19 век-началото на 20 век. „Първите имена” – така наричат Левитан, Шишкин, Саврасов, струват скъпо, но те винаги намират свои купувачи. Колекционерите на Русия ценят и майстори, влизащи в обединението „Свет на изкуството” – Бакст, Бенуа, Рьорих. Популярни са художниците от обединението „Синя роза” – Кузнецов, Сапунов, Сарян. Много се цени руският авангард – Малевич, Гончарова, Кандинский, Ларионов, Попова, но техни работи трудно се намират. Във втората половина на 2000-та година сред руските купувачи станаха много популярни творбите на автори от съветския период, направление, получило наименованието „Социалистически реализъм”, възпяващ живота на трудовия народ в СССР“.

Ще добавим, че част от руския антикварен пазар се премести в чужбина. На търговете на аукционните домове Sotheby‘s, Christie‘s, MacDougall‘s, Bonham‘s произведения на руското изкуство се ползват с постоянно внимание и се продават на добра цена.

4,4 млн. паунда. Борис Кустодиев. Файтонджия. 1923 4,52 млн. паунда. Иля Репин. Парижко кафене 4,76 млн. паунда. Иля Машков. Натюрморт с плодове 6,9 млн. паунда. Николай Фешин. Малкият каубой 7,9 млн. паунда. Трудовете на Богородица

Източник: Гласът на Русия