Руските спецслужби помагат в борбата с наркотрафика в Латинска Америка

Русия построи в Манагуа център за подготовка на кадри за службите за борба с наркотиците на страните от Централна Америка и Карибския басейн, пише livenews.

След връщането на власт в Никарагуа на Даниел Ортега отношенията с Русия започнаха бързо да се развиват след 17-годишен период на застой, пише изданието Confidencial, цитирано от „ИноТВ“.

 Според публикацията, в момента в Никарагуа се намират 130 руски военнослужещи и патрулни кораби, с които се извършва съвместно патрулиране в крайбрежните зони на Карибско море и Тихия океан. Русия построи в Манагуа център за подготовка на кадри за службите за борба с наркотиците на страните от Централна Америка и Карибския басейн, пише авторът на статията.

Присъствието на руските специалисти в Латинска Америка, отбелязва Confidencial, показва, че САЩ са престанали да бъдат единствената сила, която участва в борбата с наркотрафика в района.

Пример за успешната съвместна дейност между руските специалисти и латиноамериканските им колеги е арестът през 2013 година на никарагуанския търговец на наркотици Клаудио Рейналдо Кореа Мендоса. Тогава ръководителят на руската мисия Виктор Иванов заяви, че престъпникът е бил задържан благодарение на работата на руските специални служби. През миналата година никарагуанските власти са конфискували 116 килограма кокаин и един бързоходен катер, се отбелязва в годишния отчет на въоръжените сили на страната. И това е станало възможно благодарение на тясното сътрудничество с представителите на руската Федерална служба за контрол на наркотиците (ФСКН).

Експертите са на мнение, че руското представителство на ФСКН в Никарагуа е напълно логично в рамките на стратегията за разширяване на руското присъствие в Латинска Америка. „Това дава възможност на Русия да контролира латиноамериканските страни, да лансира на местния пазар руско въоръжение, хеликоптери и самолети, а също така и да получи достъп до стратегически важни точки в района“, смята международният експерт по въпросите на сигурността Дъглас Фарах