Руските служби задържаха украински шпионин, подготвен от ЦРУ

Руските спецслужби да задържали служител на департамента по контраразузнаване на централния апарат на СБУ (украинската служба за сигурност – бел. Пр.) подполковник Юрий Иванченко, който искал да стане „подставен“ осведомител на ведомството, съобщиха от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, предаде РИА Новости.

Мъжът е пристигнал в Русия под предлог, че е на гости на роднини, въпреки че украинските спецслужби забраняват на свои служители подобни пътувания.

По информация на руското ведомство, още преди пристигането на украинеца в Русия ФСБ е получила информация, че той е подготвян от СБУ и ЦРУ на САЩ за вербуване в органите на държавната сигурност „като инициативно им предложи услугите си“.

„Служителят на СБУ трябвало да предизвика интерес от страна на ФСБ с възможностите си за извличане на поверителна информация и да убеди ФСБ в необходимостта да поддържа връзка с него според условията на Киев чрез скривалища. В определен момент СБУ и ЦРУ планирали да хванат на място служителя на ФСБ при получаване на информацията от Иванченко“, са казва в съобщение на руските служби.

Тъй като украинецът бе разобличен преди да успее да нанесе щети на сигурността на Русия, той ще бъде експулсиран в Украйна и ще бъде забранено влизането му в РФ.