Руските изтребители Су-34 стават неуловими за противниковите радари

Руските изтребители Су-34 ще бъдат оборудвани с нова система за заблуждаване на противниковите радари и противовъздушна отбрана, предаде онлайн изданието „Спутник“, цитирано от fbr.bg.

Новата система за радиоелектронно противодействие, наречена „Хибни“, ще бъде въведена в изтребителите Су-34 на руските военновъздушни сили (ВВС) по-късно през ноември, разкри Игор Насенков, директор на руския Концерн за радиоелектронни технологии (КРЕТ), по време на тазгодишното авиошоу в Дубай.

Насенков поясни, че компонентите на „Хибни“ ще бъдат разположени по крилете на изтребителите, което ще им позволи да заблуждават противниковите радарни системи, посредством „изкривяване на отразените радарни сигнали“.

„КРЕТ инвестира 24 млрд. рубли (367 млн. долара) в научно-развойната дейност за разработването на напредналата система за радиоелектронно противодействие“, подчерта още Насенков.

Около 4,6 млрд. рубли са били отделени за заместване на вноса на военна техника от Украйна и за осигуряване на независимост от внос от Запада. Очаква се всичката военна техника, произведена в ЕС и от НАТО, която понастоящем се използва от руската армия, да бъде изцяло подменена с руска през 2017 г., пояснява „Спутник“.