Руските ВКС успешно изпитаха противоракета с близък обсег на действие от системата за ПРО

Войските за противовъздушна и противоракетна отбрана на Въздушно-космическите сили на Русия успешно изпитаха противоракета с близък обсег на действие от системата за ПРО. Изстрелването на ракетата се е провело на полигона Сари-Шаган в Казахстан, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на отбраната, предаде РИА Новости.

Целта на изпитанието е проверка на тактико-техническите характеристики на противоракетите, намиращи се на въоръжение на ВКС, отбелязаха още от ведомството.

Командващият войските за ПРО и ПВО, зам.-главнокомандващият ВКС генерал-лейтенант Виктор Гуменний, който пристигнал на полигона за провеждане на проверка и контрол на подготовката и провеждането на изпитателното изстрелване, заяви, че „противоракетата от системата за ПРО е изпълнила успешно задачата си, поразявайки условната цел в зададеното време“.

Изпитанията се провеждат на фона на плановете на САЩ да разположат елементи от системата си за ПРО в Източна Европа. Първият комплекс вече е открит в бившата военновъздушна база Девеселу в Южна Румъния, а втори аналогичен обект е заложен и в Редзиково в Полша, припомня агенцията.

Москва неведнъж е заявявала, че Русия ще бъде принудена да реагира на разполагането на американската система за ПРО в Европа. На 27 май руският президент Владимир Путин заяви, че САЩ могат да разположат ударни комплекси в установките на ПРО.