Рускиня напусна Норвегия поради страх, че могат да й отнемат детето

Рускиня, живееща в Норвегия заедно с дъщеря си, напусна страната и се върна в Русия, поради страх, че норвежките социални служби могат да й отнемат детето. Това съобщи пресслужбата на упълномощения към президента на РФ по правата на детето Павел Астахов, цитиран от РИА Новости.

По данни на пресслужбата, руското семейство пребивава с десетгодишната си дъщеря в Норвегия с работна виза. Майката работи като учител, а бащата е лекар.

На  4 ноември майката е посетена от служител на норвежката служба за защита на детето „Барневарн”, който съобщил на жената, че в училище с дъщеря й са разговаряли специалисти, които я отвели в социалните служби, след което решили да поканят и майката за беседа. Трябвало да извикат и бащата, но обаждане от тяхна страна така и не постъпило. Въпреки това, родителите посетили социалния център и след разговора момиченцето било върнато на родителите.

Според Астахов, семейството е било под наблюдение от четири месеца, а детето е могло да бъде отнето във всеки един момент. Родителите споделят, че причината за всичко това се крие в анонимно съобщение, изпратено на социалните служби и чийто източник е неизвестен, тъй като всеки може да направи доноса – от познати и учители до съученици на момиченцето.

„След този случай момичето започна да се страхува да ходи на училище, защото вече знаеше, че могат да я вземат във всеки един момент и да не се върне повече вкъщи. Майката, виждайки състоянието, в което се намира детето, взе решение да се върне в Русия. Семейството хванало възможно най-скорошния полет за Мурманск и веднага след пристигането си на родна земя, майката се обърна за помощ към руското консулство”, се казва в съобщение на пресслужбата на Астахов.

Припомняме, че  в последно време зачестиха случаите на отнемане на деца от семействата на руски граждани, временно пребиваващи или постоянни жители на Норвегия. Към момента са известни 19 такива случая, съобщи Астахов.