Руска двойка се грижи за 300-килограмов мечок

Мразовити зими, мечки по улиците и водка – това само някои от стереотипите, с които е известна Русия по света. Но едно руско семейство направило опасния хищник част от своето семейство.

Вече повече от 23 години Степан живее с укротителите на животни Светлана и Юри Пантелеенко, които не се възприемат като укротители, а като приемни родители на мечката.

През 1993 г. двойката купила 3-месечното меченце, което било толкова малко, че можело да се побере в една шепа, от зоологическата градина в Санкт Петербург.

„По онова време икономическата ситуация в страната беше тежка и почти нямаше с какво да храним животните,” разказва Юри.

                                          

„От шестте меченца, то беше най-слабото и най-малкото и постоянно бе тормозено от останалите мечета.”

„Когато го взех в ръце, той се сгуши в мен и почувствах със сърцето си, че е любимото ми.”

„Вероятно се осъществява някаква симбиоза, когато слабо месоядно животно не може да оцелее сред дивата природа и открие защита и помощ от човешко същество. Затова и обича хората.”

Гледайки този сладък великан, който е вече на 23 години, тежи 300 кг и е висок повече от 2 метра, трудно е да повярваме, че мечката е толкова опитомена, че семейството често сяда заедно с нея да гледа телевизия или да хапне.

Двойката не насилва животното да прави трикове и номера, а го окуражава чрез игри, внимание и развлечения.

             

„Главното нещо за един приемен родител е да бъде психолог и да познава навиците и подбудите на животното.”

Въпреки това Светлана и Юри отбелязват, че безопасността винаги е на първо място, когато се грижиш за мечка. Те винаги се уверяват, че Степан е добре нахранен и спокоен. Любимото му занимание са игрите и предпочита топки  и гуми.

            

Въпреки че мечката прекарва по-голямата част от времето си със семейството, той живее в отделна къща и има свой собствен басейн. Семейството споделя, че Степан много ревнувал от трите им кучета и искал да бъде техният любимец.

            

Светлана казва, че Степан много тъжи за тях, когато са някъде по работа.

Освен това, мечокът е филмова звезда и е участвал в няколко филма. Вече 20 години участва в програмата на детски увеселителни партита.

           

Миналата година 300-килограмовата мечка участва и във фотосесия с руски модели, която стана особено популярна в Русия.

            

Източник: fbr.bg