Руската църква: Русия е хвърлила предизвикателство срещу злото, и я очакват трудни времена

Русия е хвърлила предизвикателство срещу силите на злото, и я очакват трудни времена, заяви ръководителят на синодалния Отдел по взаимоотношенията на Църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин.

„Сега е особено време в живота на Русия и целия свят. Много неща подсказват, че следващите години, а може би, и месеци, ще бъдат изключително трудни както в живота в страната ни, така и в живота в обкръжението й, в живота на целия свят. Много противоречия достигнаха до точката, в която е невъзможно да се отлага разрешаването им за по-късно. Разрешаването им може да бъде най-различно“, заяви свещеникът в сряда по време на беседа с монаси и поклонници в Спасо-Преображенски Соловецки манастир.

По думите на отец Всеволод, Руската църква и Патриарх Кирил „не се страхуват да нарекат злото зло, да разобличат неправдата, да говорят за това, че дори в света, където е прието да се смята, че християнството е погребано и изпратено в дъното на историята, може да се живее в Христа – не само един човек, но общества от хора и дори цял народ“.

„Това е небивало за последните, сигурно, 50 години предизвикателство срещу силите на злото, предизвикателство срещу лъжеименния разум, опитващ се за устрои земното благополучие без Бога. Ние знаем, че в продължение на целия ХХ в. такива опити са довеждали до нещо абсолютно противоположно – до човешки страдания, масово унищожаване на невинни, екологични катастрофи, атомизация на обществото“, каза свещеникът.

„Днес нашата страна, нашата Църква и лично светейшият Патриарх хвърлят предизвикателство срещу злото. И всички недобри сили, видими и невидими, се опълчват срещу нас и вече са се опълчили. Ние знаем, че сега Русия определят едва ли не като основен враг, едва ли не като изчадие от ада. Виждаме, как днес Руската църква всеки ден се опитват да представят като нещо страшно, потискащо човешката свобода, като нещо ужасно отблъскващо. Много от стрелите са насочени лично към светейшия Патриарх“, констатира свещеникът.