Руската мисия в Сирия: На хуманитарната операция в Алепо терористите отвърнаха с масови жестокости

Русия призовава всички страни, имащи влияние върху незаконните въоръжени формирования в района на Алепо в Сирия, да окажат върху тях незабавно силен натиск с цел прекратяване на масовите жестокости срещу мирното население, разгърнати в отговор на руско-сирийската хуманитарна операция. Това заяви пред ТАСС постоянният представител на Русия в ООН и другите международни организации в Женева Александър Бородавкин.

„На мащабната руско-сирийска хуманитарна операция в Алепо джихадистите отвърнаха с масов терор“, каза дипломатът, като оцени развитието на обстановката в града като „тревожна“ и „драматична“.

„Терористите от „Джебхат ан Нусра“ в сътрудничество с „Даеш“, „Ахрар аш-Шам“ и „Джейш ал-Ислам“ активизираха настъпателните бойни действия в северната и южната част на Алепо. Обстрелват с артилерия и миномети жилищните квартали на града, както и хуманитарни коридори и пунктове за осигуряване на хуманитарна помощ за населението. В хуманитарните коридори се изпращат минирани автомобили, управлявани от атентатори-самоубийци. Терористите са разгърнали кървава кампания за целенасочено унищожаване на мирните жители на града“, каза Бородавкин.

„Оправдание за тези престъпления няма и не може да има. Ние се обръщаме към всички държави, които имат влияние върху действащите в района на Алепо незаконни въоръжени формирования, да окажат върху тях незабавно силно влияние с цел прекратяване на тези масови жестокости“, добави той.