Руската армия – една от най-мощните в света

Въоръжените сили на Руската федерация (Вооружённые Силы Российской Федерации) представляват армията на Русия, образувана след разпадането на Съветския съюз. На 7 май 1992 първият руски президент Борис Елцин издава указ, с който образува руското Министерство на отбраната и трансформира всички съветски военни части на територията на Руската СФСР във Въоръжени сили на Руската федерация.

Руската армия

Въпреки че е сформирана през 1992, руската армия, на практика, съществува още от началото на 10-11 век. Главнокомандващ на руската армия е президентът на Русия –  Владимир Путин.

Руските въоръжени сили имат обща численост 1 130 000 души.Според изследване на МИСИ(Международен институт за стратегически изследвания) руската армия има бюджет от приблизително 72 милиарда долара.

Русия е една от малкото страни, имаща собствена военна индустрия, както и собствено развитие на военни технологии.

Ядрени оръжия

Руската федерация притежава най-големият ядрен арсенал в света, включващ 6 681 стратегически ядрени оръжия в пълна бойна готовност, и още по-голям брой тактически такива.

Ракетните войски разполагат с близо 500 ракети, които могат да пренасят до 1800 бойни глави, флота — с 12 подводници с 609 бойни глави и военновъздушните сили — с близо 240 бомбардировача, способни да пренасят до 900 крилати ракети.

Най-далекобойната руска ракета е Р-36 Оригиналният вариант на Р-36 е разработен под името 8К67, а натовското му наименование е SS-9 Scarp. Модерният вариант, Р-36М е обозначен като 15А14 или 15А18 от ГРАУ. Натовското наименование на тази версия е SS-18 Satan.  Р-36 е с обсег до 15 200 км, което позволява нанасяне на ядрен удар по всяка точка на планетата. Тя е и една от най-бързите балистични ракети в света със своята скорост от 8 км/сек.

Пуск на ракетата Р-36
Пуск на ракетата Р-36

Страната активно разработва и произвежда нови типове ядрени бойни глави.

Отбранителни системи

А-135 е сложна мрежа от военни съоръжения, включваща радари за ранно предупреждение с обсег до 6000 км, командни постове и ракетни шахти. Тя служи за защита на Москва (т.нар. „Московски ракетен щит“) и части от Европейска Русия от чужди ядрени атаки. Системата е активна и в процес на модернизация.

А-135
А-135

Антей 2500 е мобилна система, разработена от зенитно-ракетния комплекс С-300, за защита на различни видове обекти от ядрени или конвенционални атаки с балистични ракети. Антей 2500 е високоиздръжлив комплекс, способен да прихваща разнообразни цели, и може да служи като ракетен щит със среден обсег.

с-300

С-400 Триумф е модерен зенитно-ракетен комплекс, предназначен да замени С-300. С-400 превъзхожда най-добрата американска система MIM-104 Пейтриът, и може да прихваща и унищожава вражески балистични и крилати ракети, ядрени бойни глави и стелт-самолети.

ЗРК с-400

„Периметър“ е система за автоматично нанасяне на ответен удар при регистриране на ядрена атака срещу Русия. Наречена е още «Мъртвата ръка».

Източник: Инфобалкани