Руската авиация в Сирия е осуетила настъпление на терористите и освободила летище

Руската военна авиация, провеждаща в Сирия борба срещу забранената в много страни организация „Ислямска държава“, през изминалите две денонощия е нанесла удари по близо 300 обекта на ИД, деблокирала е военното летище в провинция Алепо и е осуетила нападението на терористите на гр. Хама, заяви официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предаде РИА Новости.

„През изминалите две денонощия самолети от руската авиогрупа в Сирия извършиха 85 бойни полета и нанесоха удари върху 277 обекта в провинциите Алепо, Дамаск, Латакия, Хама, Хомс и Идлиб. В резултат на действията на руската авиация сирийските правителствени сили деблокираха военното летище „Квайрес“ в провинция Алепо, което над 2 години се намираше под обсадата на терористите от ИД“, заяви Конашенков на брифинг в сряда.

Сред унищожените от руската авиация обекти на терористичната организация представителят на министерството на отбраната на РФ посочи: склад с боеприпаси в провинция Дамаск, танкове, БМП-та и голям подземен склад с боеприпаси на групировката „Джабхат ан-Нусра“ в провинция Хомс. Освен това, бомбардировачи Су-24М са лишили „Джабхат ан-Нусра“ от минометна батарея в околностите на Кафер-Зайт в провинция Хама.

Конашенков отбеляза още, че според информация на сирийската опозиция, потвърдена от командването на сирийските правителствени войски, благодарение на въздушните удари на руската авиация в продължение на последните две денонощия са осуетили плановете на терористите за настъпление в гр. Хама от няколко направления.

Представителят на руското министерство на отбраната съобщи и за разгрома от сирийските правителствени войски с помощта на руската авиация на седем отряда (близо 900 души) на терористите в района на населените места Азизия, Кафер-Хадад и Тал-Мамо. „Загубила боеспособността си, останалата част от бандитските формирования напусна тези райони на бойните действия“, съобщи той.