289 българи ще учат безплатно в Русия

289 млади българи заминават за Русия, за да се обучават в различни форми и специалности във водещи yнивepcитeти за сметка на федералния бюджет на страната, съобщи ръководителят на представителството на Россътрудничество в България и директор на Руския културно-информационен център Павел Владимирович Журавльов на среща, на която присъстваха бивши, настоящи и бъдещи руски възпитаници, пише „Дума“.

За първи път от 22 години има медицинска специалност, има интерес към психологията, ИТ дисциплините, изкуствата. Още одобрените ще изучават икономика, физика и астрономия, ядрена енергетика, история и археология, туризъм, политология, авиационна и ракетно-космическа техника и др. Миналата година квотата за България бе 150 бакалаври, магистри, докторанти и стажанти, тази е увеличена на 190.

Интересът към обучението на руски език е  изключително голям, от 120 страни се приемат нови студенти между 15 и 16 хиляди. Това е 4 пъти повече от предишни години, подчерта Константин Пеев, ръководител на отдел „Наука и образование“ в РКИЦ.