Русия ще финансира разширяването на атомна централа в Унгария

Русия ще финансира разширяването на атомна централа в Унгария

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин разговаря с унгарския премиер Виктор Орбан и двамата обсъдиха въпроса за атомната централа Пакш и за двустранното сътрудничество в различни сфери, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Путин каза на Орбан, че работата по разширяването на централата в Пакш може да започне в началото на следващата година. Той увери Орбан в пълното обезпечаване от руска страна на финансирането за това разширяване. Двамата лидери отбелязаха, че тази година има ръст на търговския обмен между Русия и Унгария, който до края на годината може да достигне 27%.

Путин допълни, че руски инвеститори продължават да проявяват интерес към Унгария и обемът на инвестициите възлиза на 1,5 милиарда долара. Той съобщи, че освен в енергетиката има и други съвместни проекти, в частност в сферата на фармацията. Путин допълни, че има и интерес от унгарски бизнесмени да инвестират в Русия. В Будапеща Путин участва в церемонията по откриване на световния шампионат по джудо, който ще продължи до 3 септември.

Това е втора визита на Путин в Унгария от началото на годината. Унгарски опозиционни партии протестираха срещу посещението, опасявайки се, че Орбан се сближава прекалено много с руския лидер, отбелязва Асошиейтед прес.

Унгария разчита на внос на петрол и на природен газ от Русия, която строи нови реактори за унгарската ядрена централа в Пакш. Русия отпусна на Унгария заем за 10 милиарда евро (12 милиарда долара) за проекта за развитие на ядрената енергетика.

Източник: БТА / Дарикнюз