Русия ще разработва свой конкурент на iOS и Android

Руското министерство на комуникациите взе решение, че Русия се нуждае от национална мобилна операционна система, пише РБК. Тя ще бъде създадена в партньорство със създадената от бивши служители на Nokia фирма Jolla, пише в. Дневник.

На 14 май се е провела среща на министъра на комуникациите Николай Никифоров с представители на финландската фирма и руския IT сектор, на която е обсъждано създаването на независима операционна система, която да отговаря на плановете на Русия за заместване на вноса.

Руски специалисти ще разработват новата система, а за основа на бъдещия продукт вероятно ще се ползва операционната система с отворен код за смартфони и таблети Sailfish, разработвана от Jollа.

През април 2015 г. беше одобрен план за заместване на вноса при комуникационните технологии. Сред основните цели пред новата операционна система е „неприкосновеността на личните данни“.

Смята се, че разработването на нова операционна система няма да е трудно, тъй като Русия ще стъпи на опита на международни фирми. Източник на РБК посочва, че за Jolla сътрудничеството ще е изгодно, тъй като ще позволи широко разпространение на операционната й система.

Jolla e основана през 2011 г. от бивши служители на Nokia, работили над операционната система на финландската фирма MeeGo, базирана на Linux. През 2013 г. China Fortune купи 6.25% от фирмата, при което общата й стойност беше оценена на 16 милиона евро. През 2014 г. фирмата събра 1.8 милиона долара чрез Indiegogo, а в края на годината привлече 10 милиона евро европейски и азитски инвестиции.

В Jolla участват и руски акционери, като според източник на РБК това е групата ЕСН на Григорий Берьозкин, който се класира на 140-о място сред най-богатите руски граждани с 600 милиона долара богатство. ЕСН се занимава предимно с инвестиции в енергетика, а групата засега не разкрива размера на участието си в Jolla. В миналото е инвестирала и в разработването на системата за мобилни плащания 2can.

В разработването на новата операционна система ще участват и специалисти от страните от БРИКС. „Новата мобилна система Sailfish ще бъде създадена от финландско-руско-китайска фирма. Очакваме включването на Индия, Бразилия и ЮАР“, писа в Twitter Никифоров, който предложи на тези страни да се създаде международен консорциум. „IT фирмите ще предоставят специалисти, работата им ще плаща държавата, те ще развиват проекта“, добавя той.

Засега с IT сектора не се обсъжда как ще се развива новата операционна система, след като бъде създадена, споделя източник на РБК. Министерството иска да създаде нов продукт, а не да използва нова версия на Sailfish, а успехът на новата система ще зависи доколко се хареса на производителите и потребителите на мобилни устройства.

В случай че се осъществи сътрудничеството с Jolla, на руския пазар може да се появят устройства със Sailfish, например YotaPhone. Освен това новата операционна система може да се инсталира на всички устройства, стига да има необходим драйвер, пише в. Дневник.