Русия ще неутрализира ПРО на САЩ със създаването на хиперзвуков летателен апарат

В случай на успешното завършване на провеждащата се в Русия опитно-конструкторска работа по „4202“ за разработване и създаване на хиперзвуков летателен апарат, създадената от САЩ система за глобална противоракетна отбрана ще стане безсмислена. Това заяви в сряда пред „Известия“ източник, запознат със случая.

„Ако в Русия се появи летателен апарат, вече известен като „обект 4202“, способен с хиперзвукова скорост да извършва маневри по тангаж (вертикална плоскост) и рискание (хоризонтална плоскост), нашата страна ще получи възможността да реши задачата за гарантирано преодоляване на всяка перспективна противоракетна система за ПРО“, подчерта събеседникът на изданието.

Според него, перспективният руски хиперзвуков летателен апарат „ще позволи да се неутрализира бойния потенциал на глобалната противоракетна отбрана на САЩ и всъщност, ще я направи безсмислена“.

По-рано в открития печат се съобщаваше, че за последните 10 години е могло да бъдат изпълнени до шест пуска на „обект 4202“ с помощта на междуконтиненталните балистични ракети (МБР) РС-18Б (УР-100Н УТТХ) от космодрума в Байконур и позиционния район на Домбаровското ракетно съединение.

Както отбеляза източникът, „през тази година изпитанията на „обект 4202“ ще бъдат продължени“. „Върху темата за хиперзвука работим активно и ние, и американците, като и двете страни се изправят пред редица проблеми“, каза още събеседникът.

Говорейки за „обект 4202“, той поясни, че става дума за една доста стара разработка, „която сега се разглежда като междинна по пътя на създаването на по-модерен боен блок за съществуващите и перспективните тежки междуконтинентални балистични ракети, включително и за РС-28 „Сармат“.

На неотдавнашното Международно военноморско изложение в Санкт Петербург изпълнителният директор на корпорацията „Тактическо ракетно въоръжение“ Борис Обносов заяви, че в Русия продължава работата по създаването на хиперзвукови летателни апарати.

Според докладите, „обект 4202“ е бил представен от специалистите в закритата част от експозицията на военно-техническия форум „Армия-2015“, който се проведе през юни в Кубинка.