Русия въвежда наказателна отговорност за руснаците, които скрият, че имат гражданство на друга държава

Русия въвежда наказателна отговорност за руснаците, които скрият, че имат гражданство на друга държава

Публикувано от:

Руската Дума прие днес на второ четене законопроект за въвеждане на наказателна отговорност за руснаците, които скрият, че имат гражданство на друга държава. След приемането на поправки в закона за гражданството, руснаците ще бъдат задължени да уведомят властите до 60 дни от придобиването на второ гражданство. В случай на неизпълнение ги заплашва глоба до 200 000 рубли. Друго възможно наказание е удържане на размера на работната им заплата за период до една година, или полагането на до 400 часа принудителен труд.

На второто четене бяха внесени корекции, които освобождават от подобна отговорност руснаците, които имат чуждо гражданство и живеят постоянно зад граница. Властите трябва да бъдат уведомявани и за второто гражданство на децата под 18-годишна възраст, освен ако те живеят постоянно извън границите на страната. За забавянето се налага глоба от 500 до 1000 рубли.

Авторът на законопроекта Андрей Луговой заяви пред медиите, че наличието на второ гражданство при руски граждани ще установява Следственият комитет на Русия. “Очевидно е, че наличието на двойно гражданство принизява значението на руското гражданство и отношението към родината. Това е особено важно в светлината на последните геополитически събития, при които Русия продължава да се сблъсква с агресивния натиск на Запада”, каза депутатът.