Русия ще задейства ПВО при заплаха от украински ракети

Москва е предупредила Киев, че е готова да сваля украински ракети по време на обявените стрелби в района на Крим, ако действията на украинските военни представляват опасност. Това пише „Ведомости„, като цитира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков потвърди, че съответното предупреждение се съдържа в дипломатическа нота, която руските власти са изпратили до Киев.

В четвъртък украинските медии, цитирани от Рамблер, съобщиха, че въоръжените сили на страната са започнали учение с ракетни стрелби на границата с Крим.

Според говорителя на украинското въздушно командване „Юг“ Владимир Крижановски Киев провежда планирани контролно-летателни изпитания с управляеми зенитни ракети със среден обсег.

Украйна обяви намерението си да осъществи стрелбите край Крим на 1 и 2 декември още миналата седмица, припомня РИА „Новости“. Руското министерство на отбраната връчи военно-дипломатическа нота с протест срещу готвещите се учения. Руското външно министерство пък определи действията на Украйна като провокация с оглед на острата реакция на Москва, а от Росавиация ги нарекоха опит за „нахлуване“ във въздушното пространство на Русия. От ведомството отбелязаха, че плановете за провеждане на стрелбите нарушават международните споразумения и създават опасност за гражданските самолети.