Русия ще достави на Иран комплексите С-300 през тази година

Русия ще достави на Иран през тази година количеството комплекси С-300, упоменато в сключения по-рано договор, заяви пред РИА Новости високопоставен източник от руското външно министерство.

„Разбира се, точно през тази година“, каза източникът.

„Колкото е било написано в договора, толкова и ще бъдат“, добави той, отговаряйки на въпрос, наистина ли Русия ще достави на Иран четири дивизиона С-300 вместо три.

Както съобщи по-рано пред Sputnik източник от министерството на отбраната на Иран, Техеран може да получи от Русия четири дивизиона модернизирани С-300 вместо три, както е било по стария договор.

През 2007 г. Русия и Иран сключиха договор за доставката на комплекси С-300. След приемането от Съвета за сигурност на ООН на резолюция 1929, предвиждаща въвеждането на санкции срещу Иран, изпълняването на договора бе преустановено. В отговор на това Иран подаде в Международния арбитражен съд иск срещу Русия. Страните водят преговори за оттеглянето на този иск.

Руският президент Владимир Путин подписа през април тази година указ, снемащ забраната за доставка на тези комплекси в Иран.