Русия чества 71-годишнина от освобождението на Ленинград от блокадата

Руския президент Владимир Путин взе участие в тържествените мероприятия по случай 71-годишнина от освобождението на Ленинград от нацистката блокада., съобщи РИА Новости. Президента Путин възложи цветя и венци на Пискаревското гробище и в мемориалния  военно-исторически комплекс «Невски петак»  в Санкт Петербург.  Също така, Владимир Путин посети експозицията на първата в Русия триизмерна панорама на сраженията от Великата Отечествена война – «Пробив», създадена от младежко сдружение, като проектът е финансиран безвъзмездно от самия президент.

Руския президент разговаря с някои от участниците в битката за Ленинград и жители  на блокадния град. Към паметната дата е организирана богата културна програма. Във военно-историческия музей  се откри изложбата „Отстояхме и съхранихме“, тя допълни постоянно действащата експозиция на една от залите, разказваща за Великата Отечествена война и блокадата на Ленинград. Музеят е събрал много доказателства за подвига на защитниците на града – артилерийски оръдия, парчета от бойни знамена, фотографии и лични вещи на войниците. Държавният мемориален музей по отбраната и блокадата на Ленинград, представи в изложбата копия от уникални снимки, плакати, документи от военно време. Особено място заема експозицията, която разказва за блокадния хляб. Посетителите на изложбата имат възможност, да видят “125-те блокадни грама с огън и кръв наполовина“ – дневната ставка на един неработещ човек, която се отпускала в Ленинград през есента на 1941 година.

В кината на Санкт Петербург се прожектират военни филми и военна кинохроника.  На улиците на Санкт Петербург се състоя парад  на съвременна бойна техника, както и на бойни машини от военните 40-те години.  Легендарните танкове Т-34 преминаха по улиците на града заедно с най-новите ракетни машини „Панцир“ и „Искандер“.

Жителите на града могат да посетят изложбата под открито небе „Улицата на живота“, която пресъздава обстановката от онези военни времена на блокадния Ленинград. Вечерта, ще бъде обявена минутата на мълчанието в памет на всички загинали жертви на блокадата, след което на Манежния площад  ще прозвучи  Седмата симфония на Дмитрий Шостакович, известна в света под името „Ленинградска“.

За масовия героизъм и храброст в защитата на Родината във Великата Отечествена война 1941 – 1945 гг., Санкт Петербург носи  най-висша степен на отличие, званието Град-герой. Днес в града живеят малко над 132 хиляди души, наградени с медала  „За отбраната на Ленинград“ или със значка „На жителя на блокадния Ленинград“.

Напомняме, че блокадния пръстен се затвори от нацистките сили на 8 септември 1941 година.  Блокадата е продължила почти 900 дни и отне живота на 1,5 милиона души.

Губернаторът на Санкт Петербург, Георгий Полтавченко поздрави жителите на града.

“Битката за Ленинград  е  900 дни страдания и болка, на храброст и саможертвеност. В нашия град няма нито едно семейство, което да не е пострадало от войната, което да не е загубило близките си в блокадата. Но въпреки ужаса и жестоките изпитания,  защитниците и жителите на града устояха и не се предадоха на врага. Благодарение на всички тези хора и техния героизъм,  Ленинград остана несломен, той  победи“,  се казва в поздравителната реч на градоначалника Полтавченко..